www.tillverkning-sverige.com
MAYR

Underhållsfria bromsar för vindturbiner

Användning av säkerhetsbromsar i vindturbinens stigningsmotorer kräver ytterst samvetsgrann dimensionering och exakt kunskap om bromsmomenttoleranser. Om dessa nödvändiga förutsättningar uppfylls kommer bromsar av hög kvalitet att fungera utan behov av något underhåll under hela deras livslängd.

Underhållsfria bromsar för vindturbiner
Stigningsmotorns bromsar har som uppgift att säkra rotorbladen mot vridning när väl vinkeln har ställts in för bladen av kugghjulsmotorerna. Denna justering av rotorn måste alltid fungera, även om t.ex. eltillförseln bryts. I ett sådant fall kan motorn få ström från ett batteri eller en kondensator. Om det inte finns någon sådan nödkraftförsörjning för bromsen, så är motorn konstruerad så att den klarar att vrida rotorbladen mot bromskraften för att ställa in bladen i ett säkert läge (från vinden) även när bromsarna slagits till.
 
Grundlig kunskap om bromsmomenttoleranserna för bromsarna som används är speciellt viktig i sådana fall. Å ena sidan måste det finnas ett tillräckligt bromsmoment för att hålla rotorerna, å andra sidan får inte det högsta motormomentet överskridas så att det fortfarande är möjligt att vrida bladen till ett säkert läge mot de tillslagna bromsarna. Detta måste förstås säkerställas vid varje omgivande villkor som uppstår under normal drift, som t.ex. vid en relativ luftfuktighet på >90 % eller vid temperaturer som är långt under fryspunkten.
 
Vid kusten är mekaniska komponenter utsatta för ytterligare påfrestningar på grund av den aggressiva, salthaltiga luften. mayr® Power Transmission har utrustat sin underhållsfria vindkraftsbroms, baserad på den beprövade och testade ROBA-stop®-M-bromsen, för dessa tuffa förhållanden. I synnerhet måste metallytorna skyddas mot korrosion. Utöver rostfria komponenter, som t.ex. i tryckfjädrar, har friktionsbelägg speciellt utvecklade för dessa tillämpningar, och kombinerade med speciella icke korrosiva friktionsmotverkande ytor, bevisat sitt stora värde.
 
Alla funktionsrelevanta värden för varje enskild mayr®-broms granskas och dokumenteras före leverans för att garantera maximal driftsäkerhet i systemet. Oräkneliga tester i företagets egen avdelning för utveckling och testning vid mayr®s säte i Mauerstetten utgör basen för en samvetsgrann livslängdsdimensionering, och tar hänsyn till realistiska och verifierade bromsmomenttoleranser. Under tiden har företaget levererat fler än 100 000 vindkraftsbromsar till välkända motortillverkare för användning i vindkraftverk, och har fram till dags datum inte registrerat några fel.
 
Fig. 1
Fil: F-6-36-Bild1.jpg Temperaturen och luftfuktigheten påverkar säkerhetsbromsarnas bromsmoment. Därför kräver deras användning i vindturbinens stigningsmotorer ytterst samvetsgrann dimensionering och exakt kunskap om bromsmomenttoleranser.
 
Fig. 2
Fil: F-6-41-Bild2.jpg Stigningsmotor med vinkeldrev och ROBA-stop® vindkraftsbroms.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare