www.tillverkning-sverige.com
MEDIAWORLD

ABB lanserar banbrytande digital applikation för integrering av dagbrott och gruvor i realtid

ABB:s nya Ability™ Operations Management System maximerar koordineringen mellan veckoproduktionsplaner och dynamiska situationer i gruvan för att förbättra effektiviteten, öka produktiviteten och maximera lönsamheten.

ABB lanserar banbrytande digital applikation för integrering av dagbrott och gruvor i realtid
ABB Ability™ Operations Management System för gruvdrift (OMS) har utvecklats i samarbete med Boliden AB och ArcelorMittal Mining Canada, och sammanbinder och samordnar gruvoperatörerna, arbetskraften, utrustningen och alla gruvaktiviteter i realtid, från gavel till kross.

Gruvplanerarna måste ofta ta fram en kortsiktig plan med begränsad insyn i de pågående aktiviteterna i gruvan. Gruvoperatörerna å andra sidan överväger och utvärderar konstant en komplex uppsättning driftmässiga begränsningar och anpassar sig till situationer som ständigt förändras, dag för dag och timme för timme. Detta kan påverka driftseffektiviteten samt leda till ökade kostnader.

Genom att integrera styrning med korta intervaller och sluten schemaläggning i en enda digital plattform förbättrar ABB:s OMS reaktionstiden på oplanerade händelser och minskar produktionsavvikelserna i alla gruvfaser. ABB Ability™ Operations Management System kan presentera ”vad händer om”-scenarier i det fall uppgifter misslyckas eller driftförändringar införs.

På så sätt får gruvoperatörer och planerare hjälp att fatta bättre underbyggda beslut snabbare, något som säkerställer den pågående gruvdriften och ökar produktiviteten. Tillgängligheten på utrustningen förbättras också genom övergången från en reaktiv till en prediktiv underhållsmodell. Produktionsflödet från gruvan maximeras genom alla faser i produktionscykeln.

”Även om detta kan verka enkelt är koordineringen av den taktiska och den operativa planen en av de största utmaningarna inom modern gruvverksamhet”, säger Eduardo Lima, produktchef för integrerad gruvdrift på ABB. ”Genom att erbjuda avancerad kortsiktig planering och ökad automatisering gör ABB Ability™ Operations Management System det möjligt för gruvan att fungera som en malmfabrik."

”Malmlagret kan övervakas och styras för att erhålla maximalt flöde och optimal halt. Genom att integrera driftteknik och informationsteknik stärks den operativa medvetenheten hos all personal”, tillägger han. ”Personalen ser samma information samtidigt och kan tillsammans besluta vilka åtgärder som behöver vidtas i realtid utan att behöva vänta till slutet av skiftet.”

Med en applikation för styrning med korta intervaller kan gruvoperatörer övervaka och granska driftplaner och resultat baserat på mål, mätvärden och nyckeltal. Avvikelser kan analyseras och minimeras i realtid under ett skift för omedelbara korrigerande åtgärder.

Applikationen för sluten schemaläggning kombinerar övergripande planering med detaljstyrning genom en heuristisk algoritm för automatisk schemaläggning. På så sätt kan gruvplanerarna uppnå bättre effektivitet på produktionsplaneringen i allt från förberedelser till krossning, något som optimerar resursanvändningen i realtid och följer produktionsplanen på ett effektivare sätt.

Vid utvecklingen av ABB Ability™ Operations Management System, från teknikledande ABB, bidrog projektteamen vid både ArcelorMittal Mining Canadas integrerade fjärrdriftscenter och Bolidens gruvdriftcenter med driftexpertis, befintlig infrastruktur och dedikerat resursstöd. Tekniken pilottestades av Boliden i Renströmsgruvan i Sverige och av ArcelorMittal i dagbrottet Mont-Wright i Kanada.

ABB AbilityTM Operations Management System ingår i ABB AbilityTMs portfölj MineOptimize med digitalt uppkopplade produkter, tjänster och lösningar som möjliggör för moderna gruvor att maximera sin synlighet, tillförlitlighet, produktivitet och energieffektivitet samt optimera prestanda.

www.new.abb.com


  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare