www.tillverkning-sverige.com
MEDIAWORLD

ABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i Skandinavien

ABB bidrar till utsläppsfria transporter i Skandinavien genom att leverera utrustning till nya laddningsstationer för elbilar i Danmark, Norge och Sverige – den första stationen öppnar nu i Fredericia i Danmark.

ABB tillhandahåller högeffektsladdning för en ny era av e-mobilitet i Skandinavien
Stationen är byggd av samriskföretaget Powered by E.ON Drive & Clever, och är en del av dess plan att öppna 48 stationer för högeffektladdning längs motorvägar i Danmark, Norge och Sverige för att erbjuda trafikanterna förstklassiga tjänster för e-mobilitet.

Den första stationen, som kommer att vara en av åtta att öppnas i Danmark fram till slutet av 2020, är utrustad med ABB Ability™-högeffektladdare, som kan ge upp till 200 kilometers räckvidd på bara åtta minuter.

Mathias Wiecher, vd för Powered by E.ON Drive & Clever, kommenterar: ”Våra nya laddningsstationer över hela Skandinavien ger elbilsförare en kort och väl utnyttjad rast på resan i samspel med en nyskapande struktur av avancerad laddningsteknik från ABB. Det nära samarbetet mellan ABB och Powered by E.ON Drive & Clever blir ett stort steg framåt för elbilsförare både från Skandinavien och från övriga Europa de kommande åren.

Detta är ett exempel på hur systemet för e-mobilitet kan fungera när myndigheter, konkurrenter och företrädare för olika branscher samarbetar för att nå ett gemensamt mål – att snabbare skapa en hållbar e-mobilitet.”

Initiativet stöder de högt ställda målen för e-mobilitet i Skandinavien. Norge leder övergången till e-mobilitet globalt med 57 procent elbilar av alla sålda nya bilar 2019. Den danska regeringen har föreslagit en fullständig övergång till utsläppsfria bilar fram till 2030. I Sverige har regeringen som mål att utsläppen av växthusgaser från landets transportsektor ska minska med 70 procent fram till 2030.

”ABB ser mycket positivt på att kunna leverera högeffektladdare till detta inspirerande koncept för laddningsstationer som drivs av Powered by E.ON och Clever i samarbete”, säger Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för laddningsinfrastruktur för elfordon.

”Vår teknik för högeffektladdning med en lätthanterlig och standardiserad elnätsanslutning gör långfärder i elbil till verklighet för dagens och morgondagens elfordonsförare. När man ser denna nya teknik i en så tilltalande miljö framstår utan tvekan framtiden för användningen av elbilar som positiv både i och utanför Skandinavien.”

ABB:s Terra HP-laddare, som är konstruerade för att uppfylla kraven i ett alltmer hållbart samhälle, har kapacitet att tillgodose behoven för nuvarande och nästa generation av elbilar. Elskåpet på 375 A kan ladda en 400 V-bil med full laddningseffekt på 150 kW kontinuerligt. Med teknik för dynamisk likströmsfördelning kan ett laddningssystem med två elskåp ladda två elbilar samtidigt, med upp till 350 kW och 500 A, med dynamisk optimering av den tillgängliga elnätsanslutningen och effekten som levereras till fordonen.

ABB:s laddningslösningar är en del av ABB Ability™, företagets enhetliga tvärindustriella digitala lösning som möjliggör anslutningar med webbfunktioner. Via dessa kan operatörer i nätverket för e-mobilitetsladdning utföra flera åtgärder, till exempel fjärrövervaka och fjärrinställa laddningsstationer för att lösa eventuella problem åt förarna.

Mot en framtid av e-mobilitet

ABB har haft en ledande position inom elfordonstekniken i över tio års tid. Företaget lanserade sin första likströmsladdare 2010, sitt första nationella nätverk av likströmsladdare 2012 och den första elbussladdaren i Europa 2016. ABB har hittills sålt 10 500 höghastighetsladdare för likström i 73 länder över hela världen.

www.new.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare