www.tillverkning-sverige.com
MEDIAWORLD

Industrigiganter i nytt initiativ för cirkulära flöden

Svenska företag kan göra mer för att förebygga avfall och ta bättre vara på det avfall som uppstår i olika led i industrin.

Industrigiganter i nytt initiativ för cirkulära flöden
Med teknisk utveckling och nya bredare samarbeten kan resurser sparas och fler cirkulära flöden skapas. Det är en nödvändighet om resurserna ska räcka även imorgon. Därför bjuder Stena Recycling in till en arena där de tillsammans med Electrolux, ABB, Combitech och Stora Enso kan bygga förståelse och kunskap om vad som behöver göras.

– Vi är övertygade om att industrin måste ta ett större ansvar och har därför gått ihop för att driva frågan kring ökade cirkulära materialflöden. Tillsammans vill vi ta fram handlingsplaner och mål som ger rätt förutsättningar. Genom tekniksprång och nya samarbetsformer hoppas vi skapa fler användbara resurser av avfall. Samtidigt vill vi öka mängden återvunnet material inom tillverkningsindustrin, säger Kristofer Sundsgård, VD på Stena Recycling som nu bjuder in till samarbetsarenan Circular Initiative.

För att komma snabbt framåt krävs att företag från olika branscher går samman för att dela utmaningar, erfarenheter och möjligheter och därigenom hitta nya lösningar som är bra för alla parter. Huvudsyftet med Circular Initiative är att beslutsfattare möts och för en dialog som leder fram till konkreta åtgärder.

ABB, Combitech och Electrolux är tre av företagen som medverkar i första upplagan av Circular Initiative:

- Vi på ABB är mycket glada över att få vara med och bidra i samarbetet för ett hållbart samhälle där material och energi nyttjas på ett långsiktigt sätt. Vår teknik med bland annat robot-, automations- och digitaliseringslösningar blir viktiga komponenter i ett självlärande system. Stena Recyclings återvinningsprocess kommer att visa vägen för hur samarbete och teknik tillsammans kan leda till innovativa och nya lösningar inom cirkulär ekonomi, säger Johan Söderström, VD för ABB Sverige.

Genom att titta på hela värdekedjan från råvara till färdig produkt som konsumeras och till slut återvinns kan stora mängder material tas tillvara och utnyttjas bättre. Det handlar bland annat om att:

Förebygga att avfall uppstår eller planera för återvinning. Till exempel genom utbyte av erfarenhet kring materialval, produktdesign mm. Smart från start.

Förbättra dagens återvinningsprocesser så att mer material kan cirkulera. Exempelvis genom digital teknik och robotisering.

Finna nya industriella kopplingar för miljontals ton avfall som kan vara utmanande och kostsamma för en industri, men samtidigt vara en resurs för en annan. Om de kan kopplas ihop minskar beroendet av ändliga resurser, samtidigt som klimatpåverkan minskar.

Svensk industri har alla förutsättningar att bli en föregångare när det gäller cirkulära flöden. Det är vårt sätt att bidra både till FN:s globala hållbarhetsmål och Sveriges nationella miljömål som handlar om att minska koldioxidutsläppen och bättre nyttja jordens resurser, säger Kristofer Sundsgård.

Fakta Circular Initiative

Circular Initiative är en arena där beslutsfattare träffas för att diskutera och ta fram konkreta åtgärder. Eventet äger rum den 27 juni i samband med ÅF Offshore Race i Stockholm. VD:ar, hållbarhetschefer och andra representanter från svenskt näringsliv är inbjuda tillsammans med forskare och politiker för att diskutera hur bolagen med hjälp av innovation, samarbete och hållbara affärsstrategier kan skapa förutsättningar för cirkulära flöden.

I en paneldiskussion medverkar förutom initiativtagarna bland annat Jacob Wallenberg (Investor AB), Sara Mc Phee (Houdini Sportswear) och Märtha Rehnberg (DareDisrupt).

Forumet kommer bli ett årligen återkommande event. Under årets arrangemang kommer initiativtagarna att presentera konkreta projekt som man samarbetat kring på området.

new.abb.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare