www.tillverkning-sverige.com
MEDIAWORLD

Unikt vakuumbaserat mjukt gripdon för hantering av känsliga och ömtåliga föremål

Piab utökar möjligheterna till automatisering inom livsmedelsindustrin med ett nytt mjukt vakuumstyrt gripdon.

Unikt vakuumbaserat mjukt gripdon för hantering av känsliga och ömtåliga föremål
Det är med stolthet Piab lanserar sitt nya mjuka gripdon piSOFTGRIP® som utvecklats speciellt för livsmedelsindustrins automationsprocesser. Det vakuumbaserade mjuka gripdonet kan greppa ömtåliga och lätta föremål med udda former och/eller en ovanlig yta. En annan potentiell tillämpning är plockning av små oregelbundet formade objekt, till exempel leksaker.

piSOFTGRIP® har tre gripfingrar och en vakuumhålighet, allt tillverkat i ett stycke, vilket ger en enkel och robust produkt. Eftersom gripkraften är vakuumstyrd kan den lätt justeras och kontrolleras med vakuumnivån.

”piSOFTGRIP® är en kostnadseffektiv lösning för ömtåliga och svårgreppade objekt. Det mjuka gripdonet kan plocka objekt med en diameter på upp till 50 mm. Planen är dock att vi ska följa upp med större modeller på längre sikt”, säger Lennart Ryberg, Piabs globala produktchef.

Det mjuka vakuumgripdonet är lika lätt att styra och installera som en sugkopp, och fästena är desamma som för Piabs piGRIP®-sugkoppar. Som tillval finns fäste i rostfritt stål för rengöringsfunktioner. Den intuitiva och användarvänliga designen gör piSOFTGRIP® lätt att integrera i automationsprocesser där den kan bidra till att säkra produktkvaliteten och öka den totala produktiviteten.

piSOFTGRIP® vakuumgripdon är det första i sitt slag och tillverkas i detekterbart silikon för direktkontakt med livsmedel, i enlighet med FDA 21 CFR och EU 1935/2004. Det livsmedelskompatibla vakuumgripdonet av silikon gör det möjligt för livsmedelsindustrin att utöka den automatiserade hanteringen av livsmedel till fler typer av produkter. Oförpackade, färska och ömtåliga livsmedel kan hanteras utan risk att de förstörs på grund av att de krossas.

piSOFTGRIP® är dessutom ett lättviktigt automationsverktyg som tillför ytterst lite extravikt när det monteras på robotarmar. Bygghöjden är ca 80 mm och verktyget kan därför användas även där utrymmet är begränsat.

I kombination med Piabs vakuumverktyg piCOBOT® blir piSOFTGRIP® en kraftfull och flexibel ”plug and play”-förlängning för samverkande robotar. Eftersom både piCOBOT® och piSOFTGRIP® har tryckluftsbesparande funktioner (ES) krävs det praktiskt taget ingen energi för att greppa och släppa produkter. Det praktiska och användarvänliga mjuka gripdonet är UR-certifierat.

www.piab.com


  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 15 000+ IMP-följare