www.tillverkning-sverige.com
MEDIAWORLD

Leica Geosystems digitaliserar anläggningsprojekt ytterligare med nya lösningar

Leica MC1 för grävmaskiner och ConX är de nya, smarta lösningarna för krävande bygg- och anläggningsprojekt.

Leica Geosystems digitaliserar anläggningsprojekt ytterligare med nya lösningar
Leica Geosystems, en del av Hexagon, tillkännagav idag lanseringen av två lösningar för maskinstyrning som bidrar ytterligare till digitaliseringen av byggbranschen, 3D-mjukvaruplattformen Leica MC1 för grävmaskiner samt den nya versionen av molntjänsten Leica ConX.

Digitala lösningar håller på att förvandla byggbranschen med ökad effektivitet och produktivitet som följd. Leica’s nya lösningar samlar in, bearbetar och möjliggör adekvat intelligens under anläggningsfasen av ett projekt så att både maskinförare, maskiner och projektledning arbetar smartare, säkrare och mer effektivt.

Den fortsatta utvecklingen av MC1 och ConX utgör vårt åtagande gentemot aktörerna i byggbranschen och industrin som helhet, säger Johan Arnberg, chef för Heavy Construction-portföljen inom Geosystems division på Hexagon. Vi är medvetna om hur snabbt den tekniska utvecklingen har förändrat branschen och vad detta innebär för våra kunder och deras verksamhet. Vårt mål är att stödja dem under resans gång med lösningar som utvecklas i takt med behoven.

En digital plattform för alla


ConX släpptes på marknaden för två år sedan och används för att upprätta ett digitalt ekosystem av bygg- och anläggningsprojekt så att maskinförare, projektledning och projektägare kan arbeta tillsammans på en och samma digitala plattform. Användarna kan bland annat dela och visualisera positioner, referensmodeller och as-built data. Maskiner som är anslutna till ConX kan ta emot och dela information på distans i realtid.

I kommande version av den populära molntjänsten skapas en 3D-miljö med hjälp av insamlad data från en arbetsplats. ConX slår ihop information från olika sensorer för att kunna tillhandahålla uppgifter i realtid, automatiska analyser och visualisering av projektaspekter såsom schakt- och fyllvolymer.

– Leica ConX hjälper användaren att överföra filer och hålla koll på maskiner från kontoret. När många olika leverantörer arbetar inom ett stort projekt är det viktigt att alla håller sig ajour med de senast uppdaterade filerna, förklarar Pontus Holmberg, mätchef på Skanska Sverige AB.

Digitalisering av arbetsflöden för grävmaskiner

Den populära mjukvaruplattformen MC1, som erbjuder ett gemensamt gränssnitt för Leica Geosystems maskinstyrningslösningar finns nu även för grävmaskiner. Med denna mångsidiga mjukvarulösning skapas en sömlös uppkoppling mellan anläggningsmaskinerna på arbetsplatsen, vilket automatiserar anläggningsprojektet och ger användare bättre vägledning.

Leica MC1 har stöd för Leica Tool Recognition, vilket innebär att redskap som kopplas till grävmaskinen detekteras automatiskt. Det minskar risken för användning av till exempel felaktiga skopor som kan leda till att man av misstag gräver för mycket, och ökar effektiviteten och produktiviteten avsevärt för maskinförarna på plats.

MC1 är betydligt enklare att använda än andra 3D-mjukvaror. Den är lättbegriplig och det finns inbyggda hjälpfunktioner som vägleder användaren vid behov, säger Marco Pedersen från MP Entreprise A/S. Med funktionen ”Skapa modell” kan man skapa enkla eller komplexa modeller i en handvändning, direkt i fält. Funktionen är mycket lättanvänd och en viktig förbättring.

Båda produktnyheterna finns på plats att beskåda och testa under denna vecka på Bauma 2019 i München, i Hexagon's monter nr 137 i mässhall A2.

leica-geosystems.com

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare