www.tillverkning-sverige.com
MAYR

Innovativt bromssystem ökar säkerheten på vertikala axlar

Där det finns risk för minskade belastningar på vertikala axlar med arbetande personal måste fler åtgärder vidtas för att minimera risken för olyckor.

Innovativt bromssystem ökar säkerheten på vertikala axlar
Mauerstetten bromsspecialist Mayr® kraftöverföring har utvecklat säkra bromssystem för varje kritisk situation som inträffar under vertikal axeldrift.

Delar som flyttas vertikalt, särskilt tunga motorer och växellådor, har blivit en allvarlig säkerhetsrisk vid strömavbrott då rörelserna är oavsiktligt snabbare eller om de faller utan uppsikt. Mayr® kraftöverföring erbjuder Roba®-topstop, en modulär bromskonstruktion, typ-serier med enskilda bromsar och bromsmoduler med redundant tvåkretssystem för förebyggande av kritiska situationer som kan uppstå vid vertikal axeldrift och som definieras i DIN EN 954-1, Kategorier 1-3.

Aspekten på säkerhet var inte det enda kriteriet under utvecklingen av Roba®-topstop. Även konstruktionsegenskaperna för drivdon i vertikala axlar övervägdes noga. På grund av de anpassade flänsdimensionerna kan Roba®-topstops bromsar utan problem integreras i befintliga konstruktioner mellan servomotorn och motflänsen. Den modulära sammansättningen är tillräckligt flexibel för olika konstruktioner, exempelvis med en axel, en ihålig axel, en flexibel koppling samt med en extra säkerhetskoppling för begränsning av vridmoment eller två enskilda bromsar.

Genom användning av ett Roba®-topstop bromssystem med ihålig axel och en integrerad infogningsbar axelkopplingsdel innebär att den separerade ersättningskopplingen och kopplingshuset, som vanligtvis krävs, inte längre behövs. En drivlina med detta bromssystem är endast minimalt längre än den vanliga axeln med servomotor och axelkoppling för anslutning till en spindel eller en växellådsaxel. Roba®-topstops konstruktioner med axlar är främst tänkta för installation mellan servomotorn och hålaxelns växellåda.

Som en fristående modul kan Roba®-topstop hålla den vertikala axeln i önskat läge. Ytterligare åtgärder för axelstöd - till exempel under transport och maskinunderhåll - är onödiga. Denna fördel innebär avsevärda besparingar i kostnader och tid, exempelvis vid byte av drivmotor, och minskar även stilleståndstider vid reparationer. Utöver detta kan enheten garantera ”säker broms-funktion”, ifall enheterna är utrustade med rätt system för funktions- och slitageövervakning.

Illustration:
File: F-6-24-Bild1.jpg

På grund av sina anpassade flänsdimensioner kan Roba®-topstops bromsar utan problem integreras i befintliga konstruktioner mellan servomotorn och motflänsen.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare