www.tillverkning-sverige.com
Amiantit

Chmielnickij’s vattenförråd

Staden Chmielnickij (300.000 inv), i den polska regionen Podolia, har länge haft problem med tillgång på dricksvatten. I det flödande tryckluftsfyllda vattensystemet, som byggdes för många år sedan, används järnbetongsrör som nu är omoderna. Åtskilliga misslyckade försök med att förse staden med rent vatten har resulterat i risken att vattentillförseln för hela staden upphör. För säkerhets skull var det alltså nödvändigt att bygga upp ett nytt vattenledningssystem. AMITECH POLAND förvärvade kontraktet för detta arbete.

Chmielnickij´s vattenförråd
Av ekonomiska skäl var investeringen indelad i olika stadier. För närvarande är det andra stadiet genomfört. GRP FLOWTITE rör på DN1000 i diameter, SN5000 styvhetsklassificering samt PN10 och PN16 tryckklassificering har levererats till området. GRP står för Glass Reinforced Polymer. En sådan hög tryckklassificering som PN16 är nödvändig på grund av planeringen av både terräng och pumpstation. Arbetet utförs på ”chamber till chamber” basis. Varje kammare är utrustad med anordningar som gör det möjligt att föra över vattnet från den gamla till den nya ledningen. När arbetet är slutfört kommer den gamla ledningen att kvarstå, för att vid nödfall kunna användas.

Valet av GRP Flowtite rör, som är mycket lätta och robusta, gjordes på grund av en lägre kostnad i jämförelse med PE eller stålrör.

Vid jämförelsen av GRP Flowtite rör med PE-rör, bör noteras att för att kunna uppnå en liknande utströmningskapacitet för PE-rör borde deras diameter vara en dimension större än GRP-rören. Till exempel har PE-rören, med en nominell diameter på DN1000 (PE 100 SDR17 PN10), en inre diameter på 881 mm. GRP-rören på DN1000 PN10 SN5000 har en inre diameter på 996 mm, vilket resulterar i en närapå 30 procent större genomskärning. Dessutom var det också viktigt med möjligheten att leda arbete och montering i låga temperaturer (återkommande arbete vintertid, svetsning av PE-rör under 4°C rekommenderas inte och kan vara omöjligt).

Eftersom det inte behövdes någon svetsning, användes de så kallade REKA-förbindelserna i GRP Flowtite-rören för en betydelsefull accelererad rörmontering.

På grund av att vägen går genom icke bebyggda områden, minskade kostnaderna för leveransen av 12 m rör och monteringen påskyndades, medan tillförlitligheten av systemen samtidigt minskade på grund av mindre antal förbindelser.

Amitech Poland (www.amitech.pl ) är en del av Amiantit-koncernen (www.amiantit.com), som är den största tillverkaren av GPR-rör. År 2006 startade Amitech Poland försäljningen av GRP Flowtite rör i Ukraina. Två års arbete har resultaterat i leveransorder av rör som en medveten investering. Detta projekt är ett av de största.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare