www.tillverkning-sverige.com
NSK

Förbättrad kylning och bättre ekonomi med NSK-kulskruvar

Att lösa verkliga utmaningar i verktygsmaskinbranschen är ett av NSK:s främsta mål för denna snabbväxande marknad. På EMO 2017-mässan i Hannover, Tyskland, presenterade bolaget kulskruvar med mutterkylning som är speciellt lämpade för höghastighetslinjära tillämpningar, eftersom de bidrar till att släppa ut den värme som genereras. Detta gör att kulskruvarna erbjuder bättre kylning och bättre ekonomi jämfört med traditionella lösningar såsom ihåliga axelspindlar.

Förbättrad kylning och bättre ekonomi med NSK-kulskruvar
Bild1.jpeg: NSK:s kulskruvar med mutterkylning ger ett kostnadseffektivt alternativ till hålaxelspindlar i höghastighetstillämpningar med linjärkörning.

NSK:s höghastighetskulskruvar med mutterkylning är ett viktigt villkor för bearbetning där hög dimensionell noggrannhet krävs eftersom minimala temperaturrelaterade dimensionsförändringar uppstår. Konstruktionen uppfyller ständigt ökande noggrannhetskrav från tillverkningsföretag, speciellt för bearbetningskomponenter såsom flygmotordelar eller formar som tillverkar skal med extremt tunna väggar för mobiltelefoner.

Att hålla en konstant temperatur i maskinen är en av förutsättningarna för denna precision, eftersom temperaturvariationer kan leda till termisk expansion och resultera i dimensionella förändringar i den bearbetade produkten eller andra former av kvalitetsförlust.

Vid utveckling av kulskruvarna måste ett antal utmaningar övervinnas. Till exempel lyckades NSK att lösa problemet med materialkontraktionen som ett resultat av kylning, vilket påverkade mutterns förspänning. Efter ett omfattande testprogram utvecklade NSK ett kylsystem som var kompatibelt med förspänningsnivåer, så att de inte påverkades av kylning. Designen är särskilt effektiv vid höghastighetstillämpningar med korta slag, till exempel maskiner som används för att tillverka bilkomponenter, samt formsprutmaskiner, där stränga måttkvalitetskrav måste kombineras med högdynamiska cykler.

I många fall kan kulskruvarna med mutterkylning installeras som en-till-en-ersättning för en befintlig serie med kylda spindlar. Förutom de tekniska fördelarna finns det ekonomiska fördelar: de kostar mindre att tillverka eftersom det är betydligt lättare att borra ett hål i en mutter än att tillverka en spindel med en ihålig axel.
De kylda muttrarna kan levereras för 40, 45, 50 och 63 mm axeldiametrar. Beroende på spindelaxeln finns varianter med 16, 20, 25 och 30 mm stigning.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare