www.tillverkning-sverige.com
NSK

NSK:s kulskruvar förbättrar prestandan hos formsprutmaskiner

För att kunna leverera livstidsoptimering i formsprutmaskiners spindeldrivning har NSK utvecklat flera nya högbelastade kulskruvar, inklusive den senaste S-HTF-serien. Många kända tillverkare av formsprutmaskiner använder NSK:s kulskruvar med hög belastning för drivning av spänn- och injektionsaxlarna – ett område där den etablerade HTF-serien visat sig effektiv och efterfrågad.

NSK:s kulskruvar förbättrar prestandan hos formsprutmaskiner
Bild1.jpeg: NSK:s HTF-kulskruvserie är idealisk för drivsystem med höga laster, vilka används i spännaxlarna på elektriska formsprutmaskiner

DDelvis till följd av regeringsbestämmelser introducerades injektionsmaskiner med el istället för hydraulik i Japan mycket tidigare än i Europa. NSK har därför utnyttjat den fördel som uppnåtts från denna tidiga erfarenhet för att utveckla kulskruvar som kan ge drivoptimering för spännaxlarna.

Fördelarna med HTF-seriens kulskruvar illustreras bäst med ett exempel från NSK:s konsultarbete nyligen. Företaget kontaktas ofta av maskintillverkare för orsaksanalys och för att få rekommendationer för långsiktiga tekniska lösningar vid maskinfel. Nyligen, i ett av sådana fall där ett antal formsprutmaskiner användes, havererade kulskruvarna i ett mycket tidigt skede. Detta trots att de, enligt leverantören, var konstruerade för att hålla i flera år.

NSK:s experter i linjär teknik vid företagets europeiska teknologicenter (ETC) i Ratingen, Tyskland, utförde en omfattande inspektion av kulspåren, vilket direkt avslöjade orsaken till att problemen uppstod: under hög belastning uppstod kontakt mellan kullagren när de roterade i motsatta riktningar. Detta ledde till friktion, vilket i sin tur skadade kulorna och skapade en blandning av fett och härdat stål. I slutändan uppstod ytterligare skada på komponenten när den rullade, vilket ledde till att axeln havererade helt och hållet.

För att övervinna detta problem, vilket är ett väldokumenterat beteende i högbelastade linjära rörelsetillämpningar, introducerade NSK några år tidigare S1-tekniken för användning i alla HTF-baserade, högbelastade kulskruvsspindlar. Denna patenterade kuljusteringsfunktion stoppar förekomsten av direkt kula-till-kula kontakt, även under ogynnsamma förhållanden.

För provning ersatte man de befintliga kulskruvarna, i en av tillverkarens maskiner, med HTF-seriens drivenheter. Förslitningen övervakades sedan varje vecka genom att man mätte det metallinnehåll som fanns i smörjmedlet. Efter en testperiod, som var dubbelt så lång jämfört med föregående testkörning, hittades inte något slitage. Detta exempel visar ännu en gång hur extremt väl HTF-kulskruvar är lämpade för drivning av spännaxlar på formsprutmaskiner.

HTF-serien introducerades första gången år 1996, då spindeltyper för höghastighetsinsprutning (HTF-SRC) och mycket hög klämkraftsanvändning (HTF-SRE) lades till det ursprungliga basproduktsortimentet. S-HTF-seriens kulskruvar är det senaste tillägget. Denna kulskruvsserie erbjuder mer än dubbel livslängd och 1,3 gånger högre dynamisk lastkapacitet än företagets tidigare generation. Dessa prestandaegenskaper har uppnåtts tack vare användningen av ett nytt stålmaterial (benämnt Tough Steel - TF) för skruvaxeln och muttrarna vilket ger en optimal kombination av hårdhet och robusthet.

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare