www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB UTÖKAR COBOTFAMILJEN GOFA

De nya GoFa-varianterna innebär en ny måttstock med större laster, den bästa räckvidden i klassen och marknadsledande repeterbarhet.

ABB UTÖKAR COBOTFAMILJEN GOFA™

ABB lanserar två nya varianter av den kollaborativa roboten GoFaTM. GoFa 10 och GoFa 12 erbjuder nya möjligheter när företag ska utnyttja cobotautomation för att uppnå ökad effektivitet. Cobotarna kan hantera laster på upp till 10 respektive 12 kg med marknadsledande repeterbarhet och de klarar fler arbetsuppgifter i nära samarbete med personal, något som löser problem med brist på arbetskraft och yrkeskompetens samtidigt som säkerheten och produktiviteten förbättras. De nya varianterna erbjuder enkel programmering och snabb integrering i produktionsmiljöer och sänker hindren för inträde på marknaden för förstagångsanvändare, utbildare samt små och medelstora företag.

Förutom den förbättrade last kapaciteten erbjuder cobotarna GoFa 10 och 12 marknadens bästa TCP-hastighet (Tool Center Point) på upp till 2 meter per sekund med 0,02 mm avvikelse för förbättrad repeterbarhet – en tvåfaldig förbättring i förhållande till jämförbara lösningar. De är IP67-certifierade mot inträngande fukt och damm och utvidgar fördelarna med snabba och noggranna kollaborativa robotar till nya industritillämpningar, där de kan automatisera krävande arbetsuppgifter som maskinbetjäning, svetsning, hantering av detaljer, polering och montering. GoFa 10 har en räckvidd på 1,62 meter – 14 procent längre än andra robotar i klassen och tillräckligt långt för att kunna hantera amerikanska pallar – något som gör den idealisk för palleteringstillämpningar.


ABB UTÖKAR COBOTFAMILJEN GOFA™

Sänker hindren för inträde på automationsmarknaden för förstagångsanvändare och små och medelstora företag
Cobotarna GoFa 10 och 12 är enkla att programmera, driftsätta och använda, vilket sänker hindren för inträde på automationsmarknaden för förstagångsanvändare och små och medelstora företag. Konfigureringen blir enkel med lead-through-programmering och ABB:s mjukvara Wizard Easy Programming, med vilken också icke-specialister snabbt kan automatisera sina tillämpningar genom att justera enkla grafiska kommandoblock istället för att behöva skriva komplex programmeringskod.

ABB:s app SafeMove är förinstallerad i cobotarnas robotstyrenhet ABB FlexPendant och ger säkra hastighetsgränser, övervakning av stillastående samt övervakning av orientering, så att robotar och fabrikspersonal kan arbeta nära tillsammans utan att det krävs otympliga skyddsbarriärer eller staket.

Cobotarna GoFa 10 och GoFa 12 drivs av ABB:s styrenhet OmniCoreTM. Kombinationen av OmniCores klassledande rörelsestyrning som tillhandahålls genom ABB:s tekniker TrueMove och QuickMove samt GoFas intelligenta vridmoments- och positionssensorer säkerställer de mjuka rörelser som krävs för ytbehandling, fastsättning, montering och testning med största precision. Energibesparande funktioner som regeneringsteknik och bromskraftåtervinning minskar energibehovet med upp till 20 procent och förbättrar därmed hållbarheten.www.abb.com

Gå med i 155 000+ IMP-följare