www.tillverkning-sverige.com
ABB News

ABB Robotics avtäcker världens första robotlackade konstbil

ABB Robotics har samarbetat med två världsberömda konstnärer – det åttaåriga indiska underbarnet Advait Kolarkar och det Dubai-baserade digitala designkollektivet Illusorr – om att skapa världens första robotlackerade konstbil. ABB:s prisbelönta PixelPaint-teknik har, utan mänsklig inblandning, på ett perfekt sätt återskapat Advaits virvlande, monokromatiska design liksom Illusorrs trefärgade geometriska mönster.

ABB Robotics avtäcker världens första robotlackade konstbil
  • ABB:s robot använder PixelPaint för att återskapa underbarnet Advait Kolarkars abstrakta konst och det digitala designföretaget Illusorrs geometriska koncept
  • Tekniken med skrivarhuvudet ger oöverträffad precision och flexibilitet som minskar komplexiteten samtidigt som den ger ett mer hållbart och effektivt sätt att lackera
  • Avancerad robotteknik uppfyller kraven på hållbarhet och individualisering inom bilindustrin

ABB:s målningsrobot IRB 5500, utrustad med 1 000 munstycken i skrivarhuvudet, kan utföra det mycket komplexa konstverket på mindre än 30 minuter. PixelPaint-tekniken uppvisar oöverträffad precision och hastighet och fångar upp intrikata och fulländade detaljer som är omöjliga att uppnå för hand. Titta på en film som lyfter fram denna världsnyhet här.

Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation, kommenterar: ”ABB:s PixelPaint-teknik är mer än bara evolution – det är en revolution. Det är ett lysande exempel på hur robotautomation och vår mjukvara RobotStudio® inte bara kan bana väg för mer hållbar tillverkning utan också perfekt kan reproducera delikata konstverk som hyllar mänsklig originalitet och skönhet. I en tid då konsumenter vill ha mer anpassade produkter är PixelPaint en revolutionerande teknik som medger att vilken design som helst kan reproduceras på ett sätt som är både hållbart och prisvärt.”

ABB:s banbrytande PixelPaint-teknik omvandlar appliceringsprocessen och speglar den växande efterfrågan på hållbar individualisering i bilindustrin, i synnerhet exteriörlack. Billackering i flera färger har traditionellt varit en arbetskrävande och kostsam process som innefattar flera olika stadier av maskering och avmaskering, men ABB:s teknik medger en detaljerad, färggrann och exakt reproduktion av vilken design som helst.

Färgen styrs noggrant och kan strykas på snabbt i en enda applicering. Genombrottet i automatiseringen av lackeringsprocessen öppnar vägen till specialiserad och skräddarsydd design på bilmarknaden.

Den inflytelserike bildesignern Ian Callum, som ansvarar för designen av Aston Martin Vanquish och på senare tid den banbrytande Jaguar I-Pace, säger: ”Det är något mycket speciellt med en bil. Folk blir känslomässigt bundna till sina bilar och individualisering blir allt viktigare. Jag arbetar med kunder som faktiskt vill ha hela bilen designad på sitt eget sätt. Det här lackeringserbjudandet – med många helt nya nivåer av individuell design av bilar – är helt otrolig.”

PixelPaint-tekniken förbättrar också hållbarheten i tillverkningen och tar bort behovet av maskeringsmaterial och extra ventilation, vilket leder till minskade utsläpp samtidigt det sparar in på användningen av vatten och energi. Skrivarhuvudet koordineras av företagets mjukvara RobotStudio och går mycket nära fordonskarossen för att säkerställa att 100 procent av lacken stryks på bilen utan någon luftspridning av färgen. Olika lackfärger appliceras snabbt och produkten körs genom lackeringsverkstaden endast en gång. För biltillverkare kan detta halvera produktionstiden och minska kostnaderna med upp till 60 procent.

När ABB skulle skapa konstbilen renoverades en Volkswagen SUV som skadats i översvämningskatastrofen i Tyskland sommaren 2021. Återvinningen av bilen är ett exempel på ABB:s satsning på hållbarhet närhelst detta är möjligt.ABB stöttar omställningen av biltillverkningen
ABB ligger i framkanten av utvecklingen av smarta tillverkningsprinciper och -teknik för att stötta den globala bilindustrin när den genomgår en av de viktigaste omställningarna på senare år. Omställningen kommer att leda till användningen av fler robotar i kombination med andra tekniker, bland annat autonoma mobila robotar (AMR). Det kommer att göra det möjligt för ABB:s bilkunder att optimera leveranser av komponenter mellan olika anläggningar och koppla samman integrerade skalbara, modulära produktionsceller, som PixelPaint, vilket säkerställer nödvändig flexibilitet för att tillgodose olika efterfrågenivåer.

Sami Atiya tillägger: ”Vi befinner oss mitt i ett betydelsefullt decennium i bilindustrins historia och starten på en ny era. Biltillverkare behöver beakta nya sätt att arbeta mot omställningen till elfordon. Vi arbetar för att stötta industrin i den här omställningen och jag är säker på att med flexibel automation kommer hållbara transporter snabbt att bli verklighet.”

Om konstnärerna

Advait Kolarkar
Advait Kolarkar är bara åtta år gammal men hans konst är redan internationellt hyllad och är mångskiftande och abstrakt till sin natur. Han använder sig av olika former, intrikat design och djärva stänk med sammanflätade linjer. Advait har en utställning av sina samlade verk i Gagliardi Gallery i London mellan 12 och 22 maj 2022.

Illusorr
Illusorr är ett globalt digitaldesign-kollektiv baserat i Dubai. Teamet med kreatörer kommer från den avantgardistiska sektorn arkitektur och design. Deras digitaldesign är inspirerad av en blandning av natur och science fiction.

Om Ian Callum
Ian Callum (CBE) är en brittisk bildesigner som har arbetat för Ford, TWR, Aston Martin och Jaguar Land Rover. Under 20 år var han designchef för Jaguar Land Rover, där han designade X-Type, XJ, S-Type, F-Pace och I-Pace, bland många andra. 2006 tilldelades han utmärkelsen Royal Designer for Industry (RDI) från Royal Society of Arts. Callum utsågs till Commander of the Order of the British Empire (CBE) under 2019 års Birthday Honours för tjänster till den brittiska bilindustrin. 2019 grundade Ian Callum ett bil- och produktdesignföretag som han uppkallade efter sig själv – CALLUM.

Ian Callum LinkedIn

www.abb.com

Gå med i 155 000+ IMP-följare