www.tillverkning-sverige.com
norelem

Styrka och säkerhet förankras med rostfria komponenter

De låga kraven på underhåll och det attraktiva utseendet på rostfritt stål tillsammans med dess unika egenskaper gör det till ett starkt val för användning i flera tekniska tillämpningar. Marcus Schneck, vd för norelem, förklarar fördelarna med rostfritt stål och tittar på olika områden där rostfria komponenter kan användas.

Styrka och säkerhet förankras med rostfria komponenter

Styrka, korrosionsbeständighet och hygieniska fördelar är alla önskvärda egenskaper när det gäller att välja standardkomponenter. När konstruktörer möter effekterna av korrosion kan det orsaka förseningar, osäkra arbetsmiljöer och underhållskostnader längre fram.

Enligt den europeiska standarden EN 10088 (British Standards Institution 1995) är rostfritt stål ett kolhaltigt stål som har minst 10 viktprocent krom och minst 1,2 viktprocent kol. Ökad kromhalt, liksom tillsats av andra grundämnen såsom molybden, nickel och kväve, förbättrar stålets korrosionsbeständighet och bidrar till andra användbara egenskaper såsom standardkomponenter.

Marknaden för rostfritt stål kommer att öka

Det förutspås att den globala marknaden för rostfritt stål kommer att uppgå till 163,5 miljoner dollar år 2027. Skjuvhållfastheten hos rostfritt stål är en av de främsta anledningarna till dess popularitet. Rostfritt stål är också ett vanligt val för många på grund av dess estetiska utseende medan det finns i en mängd olika ytbehandlingar, och det faktum att det också kan poleras ökar dess estetiska värde. Den har också en lång livscykel och är 100% återvinningsbar. Det används även till bordsbestick!

Men inte allt rostfritt stål är detsamma, det finns stora skillnader mellan varje kvalitet. För tillämpningar där mycket hög korrosionsbeständighet krävs, bör produkter tillverkade av 1.4404 austenitiskt rostfritt stål (AISI 316L, V4A, A4L) användas.

Rostfritt stål finns i cirka 150 olika kvaliteter, varav 15 används regelbundet i vardagliga tillämpningar. De finns i olika former och storlekar och rostfritt stål används vanligtvis för industriella ändamål och i hushåll men också till plattor, spolar, stänger, ark och rör. Det används också i en mängd olika branscher, inklusive bygg, bilindustri och mer. Det är helt enkelt det mest effektiva och ändamålsenliga valet för många tillämpningar.

Fördelarna med rostfritt stål och varför det är så populärt
Jämfört med kolstål och aluminium är rostfritt stål svårare att bearbeta och dyrare att köpa, men de många fördelarna som nämnts tidigare uppväger ofta de högre kostnaderna.

De som inte känner till rostfritt stål blir snabbt förbryllade över olika typer och kvaliteter, och det är viktigt att välja rätt för att producera en tillfredsställande design som kan göras till en fördelaktig kostnad.

Om konstruktörer vill få ut det mesta av rostfritt stål bör de överväga alla aspekter av designen, vilket de borde göra med alla andra material. Till exempel krävs noggrant övervägande av formnings- och sammanfogningsmetoder för att producera den mest optimala designen.


Styrka och säkerhet förankras med rostfria komponenter
 
Rostfritt stål steriliserar och stärker
Under de senaste åren har de materiella trenderna inom sjukvårdsindustrin gått mer och mer mot rostfritt stål, och specialprodukter för hygieniska tillämpningar efterfrågas också alltmer. Rostfritt stål har en lång historia av framgångsrik användning i de mest krävande medicinska tillämpningar såsom implantat och kirurgiska instrument, som kräver extremt sterila miljöer.

På platser där sanitet och rengöring är avgörande, har rostfritt stål visat sin effektivitet. Eftersom det är lätt att rengöra är rostfritt stål det föredragna valet i hygieniska miljöer som sjukhus, restauranger och offentliga kök. Som ett resultat av detta är standardkomponenter av rostfritt stål en säker strategi när det gäller att säkerställa att de säkraste produkterna tillverkas.

Några branscher som använder rostfritt stål i stor utsträckning är mat och catering, kemikalier och läkemedel, tillverkning av medicinsk utrustning, arkitektur samt konstruktion och biltillverkning.


Styrka och säkerhet förankras med rostfria komponenter

Branschinsikt

För tillämpningar där hög stabilitet och korrosionsbeständighet måste garanteras, erbjuder norelem ett brett utbud av standardkomponenter av rostfritt stål. Med efterfrågan på hållbara och säkra komponenter i många branscher är norelems komponenter i rostfritt stål av högsta kvalitet.

På grund av vissa prestandaegenskaper använder norelem 1.4301 (AISI 304, V2A) eller 1.4305 (AISI 303) rostfritt stål för ett stort antal av företagets standardkomponenter. För tillämpningar med mycket höga krav har norelem även produkter av rostfritt stål tillverkade av 1.4404 (AISI 316L, V4A, A4L) i sitt sortiment. 1.4404 rostfria stålprodukter är särskilt riktade till livsmedels-, läkemedels-, kemikalie- och förpackningsindustrin på grund av dess hygieniska egenskaper.

Med ett ständigt ökande komponentsortiment tillhandahåller norelem olika komponenter i rostfritt stål såsom bultar, muttrar och brickor, fjädrande tryckstycken, inställningsbultar och handtag, till rörkopplingar, justerbara fötter och till och med linjära enheter.

Exempelvis är arbetsstycken normalt fastspända med fjädrande tryckstycken och kan användas som ett positioneringshjälpmedel, en låsmekanism eller en spännmekanism. Maskinteknik, anläggningsteknik, elektronikproduktion och fordonsindustrin använder alla fjädrande tryckstycken.

För tillämpningar där fjädrande tryckstycken måste möta stora krav, till exempel utomhusbruk eller inom medicinsk teknik, finns det olika fjädrande tryckstycken från norelem tillgängliga. Dessa är tillverkade av korrosionsbeständigt material, såsom rostfritt stål.

Rostfritt stål är ett av de mest producerade materialen på jorden, från bestick och köksredskap och vattenflaskor till kirurgisk utrustning, byggnadsinfrastruktur och reaktortankar. Rostfritt stål är en annmärkningsvärd innovation.

När det gäller globala material är rostfritt stål ett av de mest hållbara och miljövänliga. Med fördelar som korrosionsbeständighet, hållbarhet, lågt underhåll och hygieniska egenskaper är det ingen överraskning att konstruktörer väljer rostfria komponenter för maskiner eller produktdesign.

För mer information om norelems standardkomponenter av rostfritt stål, besök: www.norelem.se

  Mer information…

LinkedIn
Pinterest

Gå med i 155 000+ IMP-följare