www.tillverkning-sverige.com
Southco

Husdjur reser i första klass tack vare Southcos hårdvarulösning

Efter att vid ett stort antal tillfällen har sett hur djur kämpade med att ta sig ta in och ut ur bilarna vid hustruns veterinärklinik bestämde sig Dog & Drive-grundaren, Karl-Heinz Kamlage, och hans ingenjörsteam för att hitta en smart lösning på problemet. Resultatet blev Dog & Drives unika handgjorda ombordsstigningslösning.

Husdjur reser i första klass tack vare Southcos hårdvarulösning

När den initiala produkten var utformad, tillverkad och patentansökan inskickad startade start-up-bolaget Dog & Drive GmbH officiellt 2021. Dog&Drive är en tillverkare av avancerade ihopfällbara trappor för bagageutrymmet i bilar, baserad strax utanför Köln i Tyskland.

Lösningen är enkel att installera och utformad för att sömlöst kunna integreras i lastutrymmena i några av världens ledande bilmärken, Dog & Drive fulländade dessutom sin konstruktion med hjälp av Southco, en världsledande designer och tillverkare av åtkomsthårdvaror, och tar nu marknaden med storm med sin omtalade snygga trappa med inbyggd hundbädd.

Utmaningen
Trots att Dog & Drives ombordstigningslösning är både unik och fram till nu praktiskt taget outnyttjad, fanns det ett överflöd av utmaningar, både när det gäller design och funktionalitet, baserat på utformningen av denna designutveckling.

Under processen i att hitta en hårdvarulösning för att fälla upp och ner lösningen valde Dog&Drive Soutcho som kunde utvecklas med produktens anpassningsbehov.

Det mest signifikanta hindret som Southco hade att övervinna gällde låsmekanismen. Trots att ingenting som detta hade skapats tidigare var Karl-Heinz Kamlage och hans ingejörrsteam övertygade om att Southcos expertkunskaper skulle uppfinna den bästa lösningen på marknaden för den här typen av applikation.

Eftersom Dog & Drive behövde ett lättviktsmaterial beslutade man att använda kolfiber. Även om det var funktionsmässigt idealiskt innebar det att många mekaniska lösningar försvann. Southcos mikrovridspärr (R4) med sitt lilla avtryck kunde emellertid inrymmas i kolfiberstrukturen. Tack vare en flexibel och i diameter smal Bowdenkabel kan delarna matas genom kolfibermaterialet till sin exakta position - vilket säkerställer ett snyggt, sömlöst färdigt utseende.

Lösningen

Southcos avsedda låsningslösning tillhandahåller ett exakt system som innebär att användaren kan flytta från ena till andra sidan i fordonet och fortfarande uppnå samma slutresultat, oavhängigt av vilket handtag som används för att flytta trappan från sin låsta position. Det valda ställdonet möjliggör intuitiv användning, eftersom det ergonomiska handtaget är integrerat i steget, vilket innebär att användaren kan ta tag i ovansidan av steget och fortfarande aktivera handtaget med full kontroll. Ställdonets klämverkan drar hårt i Bowdenkabeln som överför dragkraft till kopplingsdosan, till vilken två mekaniska mikrovridspärrar är anslutna. Två vridspärrar säkerställer säker låsning och stabilitet till steget som sitter fäst i ramen.

Mikrovridspärrarna kräver litet installationsutrymme och kräver lite kraft för att användas, vilket betyder att slutanvändare inte behöver använda kraft till att slå ihop trappan för att få den i låst läge.

Mekanismen innehåller också en integrerad gummistötfångare för att dels reducera buller, dels göra de mekaniska komponenterna osynliga – allt är snyggt inkapslat i fotstegets utformning. För Dog & Drive är detta en stor fördel eftersom kunderna ställer höga krav på slutresultatet.

Kopplingsdosans placering i mitten möjliggör också mindre justeringar av systemet utan att behöva ändra Bowdenkabeln. Det tillåter synkroniserad nedfällning som säkerställer att båda sidorna av steget kopplas ur samtidigt och förebygger vridningar av mekaniken.

Implementering och resultat
Som ett kvitto på Southcos innovativa designinflytande kunde Dog&Drive konstruera en elegant, hållbar och högpresterande ombordsstigningslösning för sina kunder.

Southco hjälpte till att utveckla och förbättra applikationen och ta bort de hinder som annars skulle ha förstört Dog&Drives föredragna ergonomiska och visuella preferenser genom att införa innovativa lösningar till sitt standardsystem av R4 vridspärrar. På detta sätt uppfylls Dog&Drives önskan om justerbarhet samtidigt som efterlevnaden av biltillverkarnas behov tillgodoses.

Genom samarbete har Dog&Drive med Southcos hjälp skapat en marknadsledande applikation för hopfällbara trappor som underlättar vid transport av djur – att säkerställa både enkelhet och komfort för djur och deras ägare fortsätter vara företagets högsta prioritet.

Citat från Karl-Heinz, Dog&Drive
“Southco har varit en väsentlig del i design- och konstruktionsprocessen för våra produkters mekaniska låsningslösning - från deras otroliga kundservice som gjorde det möjligt för våra team att arbeta tillsammans för att åstadkomma en sådan högkvalitativ design, till deras förmåga att anpassa och förnya befintliga lösningar till våra krav. Vi är glada över att ha byggt en stark relation som vi hoppas kommer att fortsätta i många år framöver”.
- Karl-Heinz Klamage, Dog&Drive

 

Husdjur reser i första klass tack vare Southcos hårdvarulösning

Gå med i 155 000+ IMP-följare