Anybus® CompactCom™ från HMS stödjer IoT-teknologierna OPC UA och MQTT

2017-11-10
HMS Industrial Networks meddelar nu stöd för IoT-protokollen OPC UA och MQTT inom Anybus CompactComs utbud med inbyggda nätverkslösningar. Med OPC UA och MQTT i portföljen erbjuds enhets- och maskintillverkare, som använder CompactCom, ett rakt spår för hantering av säkra data i morgondagens IIoT-fabriker - redan idag.

För att uppnå en vision av IIoT (Industrial Internet of Things) måste enhets- och maskintillverkare, inte bara ansluta hårdvaran till olika industriella nätverk på OT (operativ teknik), utan också tillhandahålla data till IT-system och IoT-mjukvara.

Anybus CompactCom öppnar nu en ny dörr till IIoT, tack vare stöd för OPC UA och MQTT. Tusentals enhetstillverkare och maskinbyggare som använder CompactCom kan nu göra sina data tillgängliga för IT-system och IoT-programvara på ett enkelt och säkert sätt.

Stödet för OPC UA och MQTT i CompactCom underlättar kommunikationen med IT-system och IIoT-applikationer, vilket ger data direkt från en enhet eller maskin. Användare kommer att kunna analysera data från CompactCom-utrustade enheter och maskiner med mål som t.ex. prediktivt underhåll och tillverkningsoptimering – vilka är nyckelelement för att förverkliga visionen om IIoT.


Tillgänglighet för OPC UA och MQTT i CompactCom

HMS ser OPC UA och MQTT som två av de viktigaste protokollen för data- och informationsutbyte inom framtida smarta industriella lösningar. Följaktligen har OPC UA och MQTT implementerats i CompactComs industriella Ethernet-erbjudande, som börjar med EtherNet/IP- och PROFINET-versionerna i slutet av 2017.


Ytterligare IIoT-lösningar med CompactCom

Förutom att stödja OPC UA och MQTT erbjuder CompactCom flera andra sätt att ansluta industriell hårdvara till IT-system och IoT-mjukvara, med funktioner som integrerade, kundanpassade webbsidor och support för webbtjänster, e-post och FTP. Användare med specifika krav på kommunikation mellan OT och IT kan göra det själva med hjälp av CompactComs socketgränssnitt eller Transparent Ethernet-funktionaliteten. Med dessa metoder kan användarna utveckla sin egen IT-anslutning medan CompactCom hanterar nätverkskommunikationen.

Läs mer i publikationen "Into the future with Anybus CompactCom." Tillgänglig för gratis nedladdning på https://www.anybus.com/intothefuture


Om OPC UA

OPC Unified Architecture (UA) är en serviceinriktad industriell kommunikationsstandard för säkert och pålitligt datautbyte. OPC UA är plattformsoberoende och säkerställer ett sömlöst informationsflöde bland enheter från flera leverantörer. OPC UA definierar tjänster för datautbyte mellan klienter och servrar, inklusive tillgång till realtidsdata, övervakning av larm och händelser, tillgång till historiska data och andra tillämpningar. Standarden förvaltas av OPC Foundation.
OPC UA används idag i ett brett utbud av applikationer och lösningar som sträcker sig från rakt framåtriktad M2M-kommunikation till nya kommande lösningar som IT/OT-överbryggande och molnanslutning. Som alla andra IP-baserade kommunikationsprotokoll kan OPC UA samexistera med andra industriella protokoll på samma nätverk och kompletterar realtidskontroll med en säker och serviceinriktad datakanal.


Om MQTT

MQTT (Message Queue Telemetry Transport) är ett protokoll för publicerings- och prenumerationsmeddelanden, vilket är idealiskt för IT/OT-överbryggning och IIoT-lösningar. Tack vare sin lätta och raka framtoning har den blivit ett av de mest populära protokollen för industriella data och informationsutbyte.

MQTT baseras på en meddelandemäklare till vilken industriella enheter (klienter) ansluter. Klienterna byter information via mäklaren baserat på ämnen med en flexibel syntax. Mäklaren använder ämnena för att bestämma vilka klienter som ska ta emot ett meddelande.

Jämfört med OPC UA är MQTT mer flexibel och lättare att implementera. Å andra sidan saknar den data, servicemodeller och säkerhetssystem, vilka tillhandahålls av OPC UA.