Kontaktfritt alternativ till positionsbrytare

2017-11-22
Integrerbar trådlös optisk sensor

För kontaktfri detektering av t ex behållare i E-Kanban-rack har steutes affärsenhet "Wireless" utvecklat en ny, signifikant förbättrad version av företagets RF 96 LT trådlösa optiska sensorn, som man kommer att presentera vid SPS IPC Drivs 2017.

Denna trådlösa optiska sensor har ett kompakt rektangulärt hus som enkelt kan monteras på ett racksystem eller en maskin. Både reaktionstiden för RF 96 LT och dess omkopplingsfrekvens (ungefär 1 Hz) har ökat avsevärt jämfört med föregångaren. Den nya trådlösa optiska sensorns energiförbrukning har också optimerats. Strömförsörjning sker via ett batteri med lång livslängd.

En av de första tillämpningarna för denna trådlösa sensor är detektering av material som skall transporteras, t.ex. transportboxar i AGV:er (automated guided vehicles). I denna tillämpning är det maximala sensoravståndet för detektering av en röd förvaringslåda 120 mm, för en blå låda 90 mm.

Dessa funktioner hos RF 96 LT ger maskinbyggare ett alternativ till konventionella elektromekaniska trådlösa positionsbrytare. Två grundläggande versioner finns tillgängliga. Den första är lämplig för trådlös kommunikation med en motsvarande sWave-mottagare på 868 MHz-bandet (eller i andra regioner 915 eller 922 kHz). Den andra kan integreras i sWave.NET®-baserade trådlösa nätverk, där flera tiotals eller till och med hundratals trådlösa switchenheter kommunicerar med överordnade IT-system via accesspunkter. Dessa trådlösa nätverk är särskilt lämpade för tillämpningar inom intralogistik, t.ex. i E-Kanban-system, AGV-system, (semi-) automatiserade sändningssystem eller positionsövervakning av rullande grindar och lastramper i logistikcentra.

steute at the SPS IPC Drives: Hall 9, Monter 450